Ingrediente
- 600 g faina
- 5 oua
- 375 gr
- zahar
- 40 gr. drojdie de bere
- 1 pahar lapte
- 1 lingura rom
- un varf de cutit sare
- vanilie
- coaja de lamiie/sare de lamaie
- 200 gr. nuci
- 300 gr. unt
Instructiuni
- Se dizolva drojdia in lapte, se amesteca cu faina si zaharul si se lasa sa creasca o ora.
- Cind aluatul este crescut, se adauga ouale unul cite unul, sarea, romul, vanilia si coaja de lamiie. Se amesteca totul si se framinta 10-15 minute, apoi se lasa din nou sa creasca ½ ora.
- Pe planseta cu faina se intinde o foaie din aluat de 1,5 cm, care se unge cu untul frecat spuma.
- Peste stratul de unt, se presara pe toata foaia, nucile trecute prin masina de tocat sau pisate marunt.
- Se infasoara foaia, formind un sul, care se taie in 8-10 bucati. Fiecare bucata se stringe la unul din capete si se aseaza - una linga alta - cu partea strinsa in jos, intr-o forma rotunda de tort, unsa cu unt si tapetata cu faina.
- Se mai lasa sa creasca ½ ora, apoi se introduce in tava in cuptor, unde se tine 30-40 minute la foc potrivit.
- Se obtine o prajitura aspectoasa, ca un buchet de boboci de trandafiri. La citeva minute dupa ce s-a copt, prajitura se scoate din forma, cu grija, pentru ca "trandafirii" sa ramina uniti, si se aseaza pe platou.